Go Back
Speculoos, klaar om te bakken

Speculoos

De krokante, kruidige koekjes die overal te vinden zijn, worden meestal geserveerd bij de koffie, maar zijn vooral populair in de herfst, tijdens de dagen van Sint Maarten en Sint Nicolaas.Traditioneel worden koekjes gevormd met behulp van een houten plank met handgesneden patronen.
Prep Time 1 hour 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Rusttijd 4 hours
Total Time 5 hours 40 minutes
Course Nagerecht, Tussendoortje
Cuisine Vlaams
Servings 10 porties

Equipment

  • Speculoosplank

Ingredients
  

Speculooskruiden

  • 4 delen kaneel
  • 1 deel nootmuskaat
  • 1 deel kruidnagel
  • 1 deel gember
  • 0,5 deel kardemom

Deeg

  • 450 gram cassonade (donker)
  • 900 gram bloem
  • 450 gram boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels speculooskruiden

Voor het vormen

  • bloem

Instructions
 

Speculooskruiden

  • Wanneer de kruiden nog niet fijngemaakt zijn, maal ze tot poeder, en meng.
    4 delen kaneel, 1 deel nootmuskaat, 1 deel kruidnagel, 1 deel gember, 0,5 deel kardemom
  • Bewaar de kruiden in een luchtdichte verpakking op een droge, koele plaats.

Deeg maken

  • Stort de bloem op het werkvlak (of in een mengkom) en maak er een kuiltje in.
    900 gram bloem
  • Stort de overige ingrediënten in het kuiltje, en meng ze, zonder de bloem eronder te mengen. Let op: voeg de kruiden toe naar smaak. Proeven is belangrijk.
    450 gram cassonade, 450 gram boter, 1 ei, 2 eetlepels speculooskruiden
  • Meng de bloem onder het mengsel, tot er zich een compacte massa vormt, die u kunt opbollen.
  • Laat enkele uren rusten in een kom, op een koele plaats. Laat het gerust de hele nacht staan.

Vormen en bakken

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 160°C.
  • Bepoeder de speculoosplank met bloem, en klop deze terug af. Het doel is een dun laagje bloem op de plank, zonder te veel bloem in de groeven.
    bloem
    Bestuif de plank met bloem
  • Duw het deeg in de plank.
    Deeg in de vorm duwen
  • Snij met een scherp mes het deeg vlak met de plank.
    Snij het overtollige deeg weg
  • Schud de speculoos uit de vorm, op een licht ingevette bakplaat, of op bakpapier.
    Deeg uit de vorm kloppen
  • Bak de speculoos tot deze krokant is, met een goede kleur. Hoe lang, hangt af van de grootte. 20 à 25 minuten.

Notes

Lees vooral ook de post boven deze receptkaart voor extra aanwijzingen.
Tijdens het vormen is het belangrijk om het deeg soepel, maar niet te warm te houden.
Door het hoge aandeel suiker in het deeg kan het snel aanbranden bij te hoge temperaturen. Het is beter de oven iets lager te zetten, dan te snel te willen gaan.
Keyword Bakken, Koekjes, Kruiden, Speculoos