Categorieën
Geschiedenis Klerken Klerken

Klerken, waar komt dat vandaan?

Zoals eerder al gepost, willen we hier de geschiedenis van Klerkem – dat is, Clarc – of nee, Clercken – Klerken! – nader bekijken. Hoe zit dat nu precies met die naam?

De naam Klerken

Klerken, waar komt dat vandaan? Over de jaren vinden we veel verschillende spellingen. Klerken, Clercken, Klerkem, Clarcq, en, als oudste vermelding, Clarc. Een vaste, officiële spelling is alles wel bekeken maar een late uitvinding. Maar dat is niet het hele verhaal; de naam is, zoals het dorp, door de jaren heen gegroeid, en veranderd.

Clarc zou afgeleid zijn van Clariacus​​.​(1)​ Dat wil zoveel zeggen als, van Clarius. Wie die Clarius ooit was, weet niemand. In 1875​​ werd tussen Klerken en Houthulst een Romeinse grafheuvel afgebroken​​.​(3)​ Misschien lag daar wel Clarius?

961: de vroegste vermelding?

Clarius is verdwenen in de nevelen van de tijd. Klerken, gelukkig niet. De eerste geschreven vermelding vinden we terug in een oorkonde van 961​(2)​, waarin graaf Arnulf I van Vlaanderen het Sint Donaaskapittel in Brugge opricht, en rechten over verschillende dorpen en kerken toekent. Het origineel bestaat niet meer, maar er zijn kopieën bewaard gebleven.

Het is leuk te denken dat Klerken al minstens 1060 bestaat, maar… hoe betrouwbaar is die oorkonde? Al sinds de 19de eeuw zijn er vermoedens dat die niet echt helemaal authentiek kan zijn. Vandaag is men het er over eens dat het een vervalsing is.​(4)​ Waarschijnlijk werd die opgesteld in een periode waar de proost van St. Donaas in conflict was met de gravin van Vlaanderen, en zijn positie wilde versterken.

Arnulf II van Vlaanderen
Arnulf I van Vlaandern, via Wikimedia Commons, Public Domain

En nu echt: 1181

De echte oorsprong, is dan een oorkonde van 1181​(5)​. Daarin kent graaf Robrecht II van Vlaanderen het kanselierschap van Vlaanderen toe aan de proost van het St. Donaaskapittel. In deze oorkonde wordt ook opgelijst uit welke plaatsen het kapittel inkomsten kreeg, en daar staat de kerk van Esen, met de hulpkapellen van Dicasmutha en Clarc, nu Diksmuide en Klerken.

Sinds 1181 is wat jonger dan sinds 961, maar het mag toch al tellen. Het maakt ons dorp toch zeker 840 jaar oud. Wat er in al die tijd gebeurde, dat is voor een volgende keer.

Bibliografie

 1. 1.
  GYSSELING, Maurits and ROMMEL, Floribert. Toponymisch woordenboek van België, Nederland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en West-Duitslan (vóór 1226) [online]. Brussel : Belgisch interuniversitair centrum voor Neerlandistiek, 1960. [Accessed 12 December 2021].   Bouwstoffen en studiën voor de geschiedenis en de lexicografie van het Nederlands, 6. Available from: https://bouwstoffen.kantl.be/tw/facsimile/?page=564
 2. 2.
  MIRAEUS, Aubertus. Caput XXXIV. In : Opera diplomatica [online]. 2. Leuven : typis Ægidii Denique, 1723. p. 43–44. [Accessed 12 December 2021]. Available from: https://books.google.be/books?id=3lxPAAAAcAAJ&hl=nl&pg=PA43#v=onepage&q&f=false
 3. 3.
  AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED. Inventaris Onroerend Erfgoed Klerken. Klerken [online]. 2021. [Accessed 12 December 2021]. Available from: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/14657
 4. 4.
  DEROLEZ, Albert. De valse oorkonde van graaf Arnulf I van Vlaanderen voor het Sint-Donatiaanskapittel te Brugge (961, juli 31) [online]. 1974. PERSEE Program. Available from: http://dx.doi.org/10.3406/BCRH.1974.1374
 5. 5.
  MIRAEUS, Aubertus. Caput VIII. In : Opera diplomatica et historica [online]. Brussel : Petrus Foppens, 1734. p. 566–567. [Accessed 12 December 2021]. Available from: https://books.google.be/books?id=PW1RLhlr45oC&dq=editions%3AUymyzo2yvygC&hl=nl&pg=PA566#v=onepage&q&f=false

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.